Interviews

Radioprogramma Expat on Air – RNW

Op afstand van Nederland is het anders schrijven!
Gepubliceerd
: 13 maart 2010 – 11:02 am | door Karin van den Boogaert (Foto: Valentina Photography (Flickr.com)


Karin van den Boogaert in gesprek met Edith van der Deen

Zoals een streng gereformeerde jeugd stof heeft opgeleverd voor talloze romans, geeft ook een verblijf in het buitenland veel inspiratie. Bij Tessa de Loo, sinds begin jaren negentig woonachtig in Portugal, heeft de plek waar zij verblijft geen directe invloed op haar boeken; geen van haar romans speelt in Portugal. Tot nu toe, want in het najaar komt een boek uit over hoe ze Portugal heeft leren kennen, samen met haar hond. De Loo vond dat ze het land door en door moest kennen om het ook echt recht te kunnen doen.

Afleiding
Tessa de Loo sluit zich aan bij de andere sprekers in Expat on Air dat een verblijf in het buitenland je focus op Nederland zeer zeker ten goede komt. In Nederland werd ze vaak nog afgeleid door meningen over boeken, eenmaal in Portugal zegde ze al haar abonnementen op en kwam eindelijk weer eens aan het lezen van die boeken zelf toe. In het begin had ze daar ook geen computer en schreef ze echt nog met de hand; nu heeft ze inmiddels ook internet en e-mail, ‘een vloek en een zegen’, zoals ze zelf zegt.

Tijd
Kristine Groenhart’s afstand tot Nederland is niet zo groot, maar ze woont in een vrij afgelegen gebied, the New Forests, in het zuiden van Groot-Brittannië, waar ze op lange wandelingen met haar honden uitstekend kan nadenken over haar nieuwe boek: ‘Ik vergeet alleen altijd pen en papier mee te nemen…’ Groenhart vertrok in het kielzog van haar man naar Groot-Brittannië en na een aantal banen kwam de oude behoefte boven een boek te schrijven.

Derde boek
Ze had dat al eens tijdens haar studie Nederlands gedaan,maar nu lag er een hoop familiemateriaal dat resulteerde in twee boeken: ‘Leer mij je liefhebben. Het bewogen leven van een domineesvrouw’, en ‘Koffer uit Berlijn. Een leven in oorlogstijd’. Haar derde boek speelt in Engeland, maar is wel weer gebaseerd op historische feiten. Als Groenhart in Nederland was gebleven was ze vast niet gaan schrijven, denkt ze zelf, omdat ze daar dan helemaal geen tijd voor zou hebben gehad.

Dubai
Een heel ander soort boek, geïnspireerd op haar (aankomende) expatbestaan isExpat in Dubai’, van Edith van der Deen. Zij kreeg de kans om met haar man en twee dochters in Dubai te gaan wonen toen het emiraat nog grotendeels een zandbak was, en niet de bouwput met talloze wolkenkrabbers van nu. Het boek van Van der Deen geeft tips voor de ‘beginnende’ expat. Hoe kies je een school voor de kinderen, hoe vind je een huis, hoe regel je de verhuizing, hoe vind je informatie over een plek als Dubai? (Dubai was toen nog niet zo bekend als nu). Tegelijkertijd beschrijft ze heel beeldend hoe het haar vergaat met het huispersoneel, het halen en brengen van de kinderen en contacten leggen met andere expats.

Singapore
Inmiddels is Van der Deen weer terug in Nederland met man en dochters. Dat wil zeggen: werken doet het echtpaar in Nederland, wonen in Duitsland. Na zeven jaar Dubai en de geneugten van de vrijheid leek het het echtpaar moeilijk om terug te keren in de vertrouwde kring van mensen. Daarom hebben ze zich toch maar in het buitenland gevestigd. Waarschijnlijk krijgt hun expat-avontuur over niet al te lange tijd een vervolg in Singapore.

Kristine Groenhart en Edith van der Deen

Eigen beheer
Van der Deen’s boek is uitgegeven bij Free Musketeers in Zoetermeer, een vorm van uitgave in eigen beheer, die ‘printing on demand’ heet. Van der Deen kon geen uitgeverij vinden omdat er waarschijnlijk te weinig belangstelling voor was. Ze heeft het toen laten ‘redigeren’ door twee journalisten. In eigen beheer uitgeven betekent ook dat je alles zelf moet doen: de publiciteit, de verkoop en het regelen van lezingen.

Uitgeverij
Kristine Groenhart heeft dat probleem niet. Haar boek is uitgegeven door Athenaeum, dat een deel van de publiciteitswerkzaamheden op zich neemt. Goedhart vertelt dat ze, als haar boek afgewezen zou zijn door reguliere uitgeverijen, haar eerste boek ook in eigen beheer zou hebben uitgegeven. En daarna zou zijn gestopt met schrijven. Dat is gelukkig niet gebeurd, vier uitgevers wilden het hebben. Goedhart schreef dus door, met nu het derde boek in de pen.

 

Interview Hengelo’s weekblad

Klik hier voor het artikel: bekijk pag. 2 en 3.

Klik hier voor de publicatie in de digitale Weekkrant.

Live op de radio           

17 Oktober j.l. was ik  live te beluisteren als gast van de week in het programma Couleur Locale van Radio Hengelo. Dit was een leuke ervaring. Helaas is het niet meer te beluisteren.

Visie (mediablad) 15 aug. 2009.

Ik ben benaderd door een journalist van Visie om mee te werken aan een artikel wat gaat over Nederlanders in het buitenland. Geloven

Niet iedere christen die op buitenlands avontuur gaat, is zendeling of wereldverbeteraar. Zo kan een ‘gewone’ baan net zo goed een reden zijn om de Hollandse polder te verlaten. Maar waar je ook neerstrijkt, alles is er nieuw. Je huis, de taal, het eten, de mensen én de kerk. Drie Nederlanders berichten over hun kerkentocht in Bangladesh, Engeland en Dubai. Klik hier voor het hele artikel.

WereldExpat.nl

In 2004 werd ik door WereldExpat.nl geïnterviewd.

UCCD (United Christan Chuch of Dubai)

Dit artikel gaat over ‘Kerken in de woestijn’. Klik hier om het interview te lezen.

Edith en haar dochtersHet tweede artikel heet ‘Torerant in Dubai’. Klik hier om dit stuk te lezen.


2 Reacties to “Interviews”

  1. De kerken zijn dus eindelijk klaar! Ik kan me nog goed herinneren dat Sh. Mohommed toestemming gaf in 2001. Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik in 1988 in Dubai aankwam en naar de nachtmis wilde met Kerstmis. De kerk was toendertijd in de buurt van Al Nasr Stadion. Ik kwam van Sharjah en was ongeveer 1 uur te vroeg. Het was een katastrophe, moest de auto op de grens tussen Dubai and Sharjah laten staan en lopen (toen nog woestijn). IK had zoiets nog nooit meegemaakt. Ik moest naar een Islamic land komen om duizenden van mensen naar de kerk te zien stromen voor de nachtmis met Kerstmis. De priester had de microphoon aan en men kon de plechtigheid volgen door heel Dubai, that was impressive.
    Binnenkort zal ik een paar filmen op Youtube doen hoe Dubai was in 1988, ik heb dat toendertijd gefilmd; het oude vissersdorpje in Jumeirah, de Dhowyard in Ajman, de kruidensoukh in Dubai, the Creek, everything.

  2. you have such a good sense when you’re writing, please keep doing the good work. lista de email lista de email lista de email lista de email lista de email

Plaats een reactie